Att inreda ett barnrum

När man ska inreda ett rum till ett barn kan det vara lätt att låta fantasin skena iväg, och skapa ett rum som barnet visserligen kommer att tycka är roligt, men som kanske inte kommer att fungera särskilt väl i praktiken, och som inte håller i längden. För att lyckas med att skapa ett rum som är både roligt och praktiskt kan det därför vara bra att ha dessa tips i åtanke när man inreder barnrummet.

Ett bra tips för att både förlänga rummets livslängd och spara pengar är att inte köpa särskilda barnmöbler till rummet. Barnet kommer snart att växa ur de små barnmöblerna, vilket gör att man ändå måste byta ut dem mot större möbler. Dessutom är barnmöbler ofta målade i starka färger, vilket barnet sannolikt inte kommer att uppskatta när det börjar växa ifrån sådana färgskalor. Även om det är frestande att frossa i färger bör man med andra ord satsa på en mer neutral färgskala, i alla fall när det gäller fasta inredningsdetaljer som garderober. Då kan barnet sova i samma rum ända tills det flyttar hemifrån, om så skulle vara fallet.butterfly-791262_960_720

Därmed inte sagt att man ska låta rummet vara helt fritt från färg. Färgerna och lekfullheten kan man istället få in via de tillfälliga detaljerna i rummet, som gardinerna, en matta och sängöverkastet. Ett annat effektivt sätt att anpassa rummet efter ett barns sinne och smak är att sätta upp posters på väggarna med roliga och färgglada motiv. Du hittar posters för barn och vuxna i alla åldrar på Nordicdesigncollective.se.

När man väljer alla dessa detaljer till rummet kan det vara roligt att tänka ut ett tema på förhand, särskilt om barnet är gammalt nog för att själv vara med och bestämma. Tycker barnet om pirater, rymden eller dinosaurier? Låt det bli utgångspunkten för mönster och färgskalan.

Tänk dock på att få med alla möbler och funktioner som måste finnas i ett barnrum – förvaring för alla leksaker, en plats att läsa läxorna i lugn och ro, en plats att leka och busa och självklart en säng att vila ut i efter allt lek och bus. Det kan vara en utmaning att få till det på bästa sätt, men ditt barn kommer att uppskatta dina ansträngningar.

 
 

About the author

More posts by