För att barnen ska kunna utvecklas och ha roligt kan de behöva ha ett eget rum för sina leksaker, dit de kan bjuda över vänner och bygga upp sina fantasivärldar. Det är också skönt för övriga familjen att alla leksaker finns organiserade på en plats och inte är utspridda över resten av bostaden. Du kanske har planer på att byta bostad för att ge barnet ett eget lekrum, men då kan du också behöva beställa städning och annan hjälp till flytten.

Med flyttstädning utförd av Qleano kan du få snabb och kompetent hjälp när du ska flytta till en större bostad med plats för lekrum åt barnen. Qleano erbjuder städ- och flyttjänster över hela landet och arbetar med lokala tjänsteföretag som har certifiering. Hos Qleano hittar du också experter på flytthjälp och flyttstädning, där bostadens ytskikt blir ordentligt ”nollställda” och redo för nästa ägare eller hyresgäst.

Utgå från barnet

Inredaren Caroline Löwgren gjorde om Julia Älvenstrands barnkammare till ett nytt och färgglatt lekrum för under 3 000 kronor. Med roliga lösningar finns många möjligheter till lek, där garderoben sågats upp för att skapa nya ytor. Caroline menar att det är viktigt att rummet har saker som väcker nyfikenhet och fantasi hos barnet, och att alla saker som går att leka med finns i barnvänlig höjd. I Julias rum har de barnsäkra lamporna lång sladd, så att de kan placeras där Julia vill och även släckas vid behov. Det är viktigt att utgå från barnens intressen och se till så att inte de vuxnas värderingar kring vad som är snyggt får styra.

Variation i lekrummet

För att skapa plats kan du sätta in en säng som har förvaring undertill, vilket ger plats för att lägga undan leksaker eller kläder. Det är bra att frigöra så mycket golvyta som möjligt så det finns plats för lek. Alla prylar som du har i barnrummet bör också fungera på andra ställen i hemmet. Du kan mixa mönster på textilier för att få en hemtrevlig och välkomnande känsla i rummet. Ett lekrum är inte bara avsett för vildare lek, du kan också sätta in en soffa som kan användas för mysiga sago- eller musikstunder.

Skapa bra förvaring

Ett lekrum innehåller många leksaker, vilket innebär att du behöver skapa bra förvaring. Du kan ta foton av allt som ligger i leksakslådorna eller rita bilder och sedan tejpa upp dem på utsidan. Barnen kan inte alltid läsa, men med en bild på lego som sitter på lådan är det lätt att förstå vad som finns i. Om ditt barn har många leksaker kan det vara bra att rotera lådorna, där du ställer en låda ute i förrådet under en period. Då blir leksakerna roliga igen när de tas ut från förrådet. Du behöver en stängd grundförvaring där särskilda leksaker kan lyftas fram till grunda hyllor. Det gör helheten lugnare och skapar ett städat intryck. Med jämna mellanrum är det också bra att sortera ut och rensa bland leksakerna. Det är en bra idé att rensa just före loven, då barnen ofta inte kommer ihåg leksakerna efter lovet och inte märker att några har försvunnit.