Barn och mat

Mat är en både viktig och spännande del av barnets första år i livet. Med bra mat ger man bästa möjliga förutsättningar till god hälsa och bra vanor senare i livet. Maten är dessutom en viktig del i barnets utveckling då den lär sig att använda sina sinnen. Alla barn är olika. Vissa älskar att äta och provar gärna nya smaker medan andra är mer kräsna av naturen och inte gärna provar nytt. Det kan även gå i olika perioder där barnet ena stunden äter massor och andra så lite så att föräldrarna blir oroliga. Runt 6-12 månaders ålder lär sig barnet att äta och dricka själv och för att lära sig behöver det få träna. Då kan man passa på att presentera olika smaker i små smakbitar av exempelvis frukt och grönsaker som barnet får plocka med själv.

Det är viktigt att inte försöka tvinga barnet att äta. Det ger en negativ upplevelse och känsla, vilket man ju inte vill ge barnet. Servera hellre lite av livsmedlet varje gång på tallriken, även om barnet inte äter. Man kan prata gott om det, äta av det själv med god aptit och till slut vinner ofta nyfikenheten. Ju mer man tjatar eller försöker tvinga, desto större blir motståndet och barnet kommer definitivt inte att vilja prova med ett öppet sinne. Man kan låta barnet lägga upp mat själv på tallriken och lita på barnets egen mättnadskänsla. Är man orolig över vikt eller om barnet får i sig rätt näring kan man vända sig till sin barnavårdscentral.

Mother And Children Harvesting Tomatoes In Greenhouse Together

När man planerar kosten till sitt barn ska man tänka på att servera en variation och bra balans av olika typer av livsmedel. Från att det fyllt ett år kan man servera i stort sett samma mat som resten av familjen äter. För att få i sig en bra balans bör barnet äta både proteiner, kolhydrater och fetter men man bör välja bra kolhydrater och undvika raffinerat socker. I den mån man kan bör man välja ekologiskt och kanske har man turen att ha ett eget växthus som man kan odla familjens egna grönsaker i. När barnet blir äldre kan man öka intresset för bra mat genom att låta barnet odla örter och grönsaker själv.

 
 

About the author

More posts by