Att handla kläder i andra hand har sällan varit mer populärt än nu. Människor besöker second hand butiker så väl som handlar kläder av privatpersoner på annonssajter som Blocket och Tradera. Det har uppkommit en större förståelse för vad den stora klädkonsumtionen och tillverkningen har för negativa effekter på vår miljö och allt fler väljer därför mer medvetna val. Att handla kläder begagnat är väldigt enkelt och det finns många sätt att gå tillväga, men hur ska man tänka när man köper kläder till bebisen?

Vet du vad du letar efter?

Det här punkten kan låta lite virrig. Varför ska man behöva veta vilka kläder man letar efter när man går och strosar i en butik eller på en loppmarknad? Ja, det är helt enkelt för att det ska gå snabbare för dig och för att du ska kunna ta dig till rätt kategori direkt. Om du inte vet vad du letar efter är det lätt att du stannar upp och köper kontorsmaterial, inredning, serviser och annat som du egentligen inte var på jakt efter för stunden. Gör en lista med de klädesplagg som din bebis behöver.

Kontrollera kläderna innan köp

Majoriteten av alla föräldrar är redan medvetna om att bebiskläder ständigt får nya fläckar på sig. De slits inte på samma sätt som kläder för större barn, men de blir fläckiga av alla möjliga saker och ting. Innan du handlar bebiskläder på loppmarknad eller i en second hand butik bör du kontrollera plaggen ordentligt. Titta även på om det finns några sömmar eller knappar som sitter löst och fundera över om det är värt att fixa till kläderna eller inte.

Tvätta en extra gång

Även om personen som säljer kläderna har tvättat dem innan försäljning så är det viktigt att du tvättar kläderna en extra gång. Detta gäller även om du köper kläderna i en butik. Du vet för det första inte vad det är för tvättmedel som har använts och det finns ingen garanti för att de faktiskt är tvättade överhuvudtaget. Förutom smuts så kan det även finnas päls från djur.

Stirra dig inte blind på storlekarna

Om du är van vid att handla bebiskläder från en och samma butik så har du säkerligen stenkoll på vilken storlek det är som passar just ditt barn, men när du handlar second hand så kan kläderna vara väldigt blandade, både när det kommer till storlekar och när det kommer till märken. En body från ett märke kan ha storlek 62, men samtidigt vara lika liten som en body i storlek 54 från en annan tillverkare. Försök att titta på märkningen så väl som att hålla upp plagget och använda dig av dina egna ögonmått.