Giftfria leksaker

Föremål som tillverkas av plast och vissa tyger innehåller ofta giftiga kemikalier, och bland dessa saker finns även leksaker. Barn stoppar gärna saker i munnen, både leksakerna och fingrarna som har rört vid föremålen. Det gör att de får i sig dessa gifter i en ganska stor utsträckning. Det är viktigt att försöka hålla barnens utrymme så kemikaliefritt som möjligt, då vi ännu inte kan vara säkra på hur vissa kemikalier påverkar dem. Att byta ut alla leksaker med plast är en bra början för att skapa ett giftfritt och säkert utrymme. Vad finns det för leksaker att välja på?

Träleksaker är säkert

Allt fler får upp ögonen för hur gifter i vår vardag påverkar oss. Ett exempel på den ökade medvetenheten är det faktum att Växjö kommun har bestämt att Fem miljoner satsas på giftfria leksaker, för att göra förskolorna säkrare. Vad kommer då leksakerna bytas ut till? Träleksaker är ett exempel. Det är ett naturligt och kemikaliefritt material som går att forma till många roliga former. Det är även en extra bonus att det är ett mycket hållbart material, så det lämpar sig väl för olika leksaker. Träleksakerna som är specifikt tillverkade för att vara kemikaliefria är målade med naturliga pigment, snarare än artificiella färger.

Ekologiska dockor och nallar

Textilier är en annan riktig miljöbov som kan innehålla massa med olika kemikalier. Det kan finnas i dockor, nallar och andra mjukdjur som barnen har nära sig. Genom att välja mjukdjur och dockor som är tillverkade av ekologiska tyger och stoppade med ekologisk bomull eller vadd, kan vi få bort de giftiga textilierna i barnens omgivning. Idag finns det en hel del olika ekologiska leksaker att välja mellan, och desto mer allmänheten får upp ögonen för hur kemikalier påverkar oss, desto mer tillverkas det. Genom att välja giftfria produkter till våra barn, vare sig det gäller leksaker, kläder eller mat, gör vi både miljön och barnen en stor tjänst.

 
 

About the author

More posts by