Laga ekologisk barnmat

Att man vill ge sitt barn det allra bästa är något de flesta föräldrar är överens om. De senaste årtiondets avslöjanden om onödiga och ibland rent av skadliga tillsatser i vår mat har gjort att allt fler föräldrar väljer att bojkotta de färdiga matburkarna till sina små barn, och väljer istället att laga all mat till barnet från grunden. Genom att göra detta har man ordentlig koll på vad barnets mat faktiskt innehåller, och vi väljer de bästa möjliga av råvaror. Att lägga en bra grund redan under barnets första levnadsår är viktigt.

Undvik skadliga tillsatser i barnets mat

Baby girl eating raw foodAtt ge sina barn mat som man har dålig koll på när det gäller tillsatser, ursprung av råvaror och onödiga ämnen är något som uppmärksammats rejält de senaste åren. Genom att undvika dessa onödiga och ibland även skadliga ämnen så kan man även undvika negativa påföljder som till exempel hormonstörningar hos barnet. Under de första levnadsåren läggs mycket grundläggande egenskaper hos barnet, och därför är det viktigt att man som förälder faktiskt har koll på vilka ämnen barnet får i sig. Detta gäller även kontakt med kemikaler, som även de kan verka hormonstörande, för att inte tala om eventuella hudproblem. Leksaker, främst i plast, är också något man bör vara uppmärksam på. Undvik giftiga leksaker till ditt barn.

Tidspressat schema – så får du till bra barnmat

Alla småbarnsföräldrar upplever perioder av tidsbrist, och det är kanske här bristen på hälsosam matlagning ibland blir drabbad. Många tänker att det är svårt eller att det tar lång tid att laga bra mat från grunden, vilket det inte alls behöver vara. Med några enkla tips och tricks kan man få till en balanserad och hälsosam måltid på väldigt kort tid. Ledordet är förberedelse. Kanske kan man förbereda köttet kvällen innan? Kanske kan man förkoka potatisen, eller ha grönsakerna fördigskurna och redo? Något som också är både ekonomiskt och praktiskt i vardagen är att göra storkok på familjens favoriter. Då kan du frysa in flera middagar och bara plocka fram, med gott samvete.

 
 

About the author

More posts by