För många är napp till bebisen obligatoriskt och man köper en napp innan man ens har tänkt över om det behövs eller inte. För napp är faktiskt inte alls så nödvändigt som många tror. Hade den varit det, hade barnen fötts med napp. Skämt åsido så har barn ett medfött sugbehov, men hur pass stort det är, är individuellt. Får man en bebis som vill suga mycket och länge kan det resultera i ömma bröstvårtor om man ammar och då är det många som väljer att ge barnet en napp efter att några veckor har gått och amningen har blivit etablerad. Nappen kan avlasta mamman och göra bebisen nöjd.

Hur väljer man då den bästa nappen? Den ska givetvis vara säkerhetstestad, vilket alla nappar som säljs i Sverige vara, men var försiktig om du handlar på nätet från länder utanför EU. Därtill tycker många föräldrar om naturmaterial och väljer en napp i naturgummi, för att slippa ämnen de inte vill ha i bebisens mun. I dag finns det naturgumminappar i olika utföranden att välja mellan. Det är bra eftersom bebisar har olika smak. Man kan behöva prova sig fram med flera olika nappar innan man hittar barnets favorit. När man väl gjort det är det bra att lägga upp ett litet lager att ha till hands, för nappar har en tendens att tappas och det är inte alltid man märker det förrän bebisen saknar nappen och häver upp ett illskrik.

Finns det då några nackdelar med napp? Jo, det gör det. En stor nackdel är att barnen helt enkelt får svårt att sluta med nappen och det kan bli en rätt jobbig avvänjningsprocess några år senare. Där kan man ta till allt från samtal och överenskommelser till belöningar eller nappautomaten på Skansen. Om man inte slutar med napp i tid, utan fortfarande suger regelbundet när man får sina första permanenta tänder, finns risk att man får tänder som växer fel. Då kan man behöva tandställning som tonåring. Det finns mycket bra hjälp att få om skadan redan är skedd, till exempel genom att besöka en klinik som arbetar med tandreglering i Stockholm och be dem berätta hur man bäst får en jämn och fin tandrad igen. Utöver den klassiska fasta tandställningen man ofta har i tonåren finns det andra hjälpmedel man kan använda. Hör med specialisttandvården vad de kan göra för just ditt barn.

Till nappens fördel hör att barnet lättare kan komma till ro i någon annans famn än mammas, när det har något att suga på. Det kan också bli lättare för barnet att slappna av och somna, eller somna om när det vaknat, om det har en napp i munnen.