Unika barnnamn

Att få barn är någonting väldigt speciellt och en stor händelse i ditt liv. För att tydliggöra att barnet är alldeles unikt, väljer många föräldrar annorlunda namn till sin bebis. vi inspireras av kändisars barnnamn samt av karaktärer i filmer och i böcker. Vi vill alla hitta det där unika namnet som passar vårt barn på pricken. Varje år brukar det presenteras listor över de vanligaste namnen men dessa ska du alltså undvika om du är på jakt efter ett mer ovanligt namn till ditt barn. Vad säger trenderna och var ska du leta efter ett originellt namn?

Viktigt för identiteten

Att ha ett namn är viktigt för din identitet. Det indikerar att någon har tagit sig tid att välja ut det namn som just du har fått. Ett namn kan också stärka grupptillhörigheten. I ett projekt som gick under namnet ”Det mångkulturella Sveriges onomastikon” tittade man på att namn visar var man kommer från och vilka man tillhör. En grupp i undersökningen var resandefolk som hade svenska som modersmål men som även talade resanderomska. De personerna hade ofta ett officiellt namn samt ett annat namn som användes i den egna gruppen. Att inspireras av andra gruppers, länders och även andra tiders namn, är bra tips för dig som vill hitta ett unikt namn. Självklart är det inte bara namnet som är viktigt för ditt barn. Det är också av stor vikt att du förbereder dig och handlar alla de produkter som behövs inför barnets första tid- gör en checklista. Exempelvis kan du skaffa en pålitlig barnvagn av märket Bugaboo, skötbord samt en vagga.

Young expectant mother with letter blocks spelling name on her pregnant belly

Var hittar du förslag på namn?

populära barnnamn i Sverige är till exempel flicknamnen Elsa, Alice och Maja samt pojknamnen William, Lucas och Liam. Även i namn går det trender och du skulle med stor sannolikhet hellre välja ett namn från din mormor eller farfars generation, än från din egen eller dina föräldrars. Det är väldigt fint att välja ett namn till ditt barn efter en äldre släkting. Det behöver inte vara exakt samma namn, ett namn har ofta flera varianter. Ett tips är att skriva in ett namn i valfri sökmotor för att se vad namnet betyder samt dess ursprung. Då kommer även namnvarianter av just det namnet upp. En sida med både vanliga och mycket ovanliga namn är svenskanamn.alltforforaldrar.se. Just nu är det även trendigt med dubbelnamn. Genom att kombinera två namn har du chans att skapa något unikt. På så sätt kan även vanliga namn bli mer originella, som exempelvis Julie-Lo, Anna-Mira, Sam-Albin eller Bo-Eskil.

 
 

About the author

More posts by